Moe van ZOOM?

Moe van ZOOM?

Gepubliceerd: 4 december 2020, 12:58

Zoom of andere videogesprekken die je hele werkdag in beslag nemen. We kennen het inmiddels allemaal. Het zorgt voor vermoeide ogen, pijn in je rug en prikkelbaarheid. Ondanks dat we al een maand of 9 aan het videobellen zijn, geven veel werknemers aan niet helemaal happy te zijn met deze vorm van communiceren.

Natuurlijk kan het probleem afnemen naarmate meer mensen weer op kantoor gaan werken en door het vaccin dat vanaf januari toegediend gaat worden (hoewel werkend Nederland pas vanaf augustus aan de beurt is ..) Maar videoconferenties en 'Zoom-vermoeidheid' zullen niet snel verdwijnen. Hier zijn een aantal idee├źn die zouden kunnen helpen:

Stel een agenda op en houd je eraan.

Vergaderingen, video of anderszins, worden vermoeiend als ze lang duren of tot niets leiden. De kans dat dat gebeurt, neemt toe als niemand precies weet wat het doel van de vergadering is. Het is daarom goed om voorafgaand aan het gesprek een agenda in te stellen en die te delen met alle deelnemers aan de vergadering. Voel je dan tijdens de vergadering niet bezwaard over het bij de les roepen van iemand die afdwaalt.
Bovendien, geen enkel videogesprek, hoe belangrijk de presentatie ook is, zou ooit langer dan twee uur mogen duren. Kap het dus gerust af als het te lang duurt.

Zet je camera uit.

Sommige psychologen denken dat de manier waarop deelnemers aan videogesprekken naar elkaar 'kijken' daadwerkelijk kan bijdragen aan vermoeidheid. 

Tijdens “live: contact” vergroot het maken van oogcontact met iemand de kans dat je sneller op elkaar reageert. Bij videogesprekken lijken mensen ook echt oogcontact te maken, maar in werkelijkheid kijken ze alleen naar de camera van hun eigen computer. In feite doen mensen dus wel moeite om oogcontact te maken maar het ontbreekt vervolgens aan het voordeel dat oogcontact biedt. Dat zorgt voor vermoeidheid.

Tegelijkertijd kost het veel moeite om tijdens videogesprekken geïnteresseerd en betrokken te lijken. Na enkele uren zoomen kunnen mensen er gestrest en verwilderd uitzien. En zeg nou eerlijk, video is toch ook vaak gewoonweg niet nodig. Zet dus gewoon de camera uit.

Blok tijd.

Vermoeidheid bij vergaderingen bestond al lang voordat videoconferenties plaatsvonden. De meest eenvoudige manier om overbelasting van video vergaderingen te verminderen, is door overdag tijd te blokkeren waarop niemand een vergadering met je kan plannen. In plaats van meetings allemaal als videogesprekken te voeren, kun je ook documenten eerst mailen en er dan telefonisch over praten.

Sta op tussen vergaderingen door.

Begin niet zomaar met een andere klus zodra de vergadering voorbij is. Sta op. Rek je uit. Loop een rondje. Opladen is belangrijk. Doe dat dan dus ook.