Tortelduifjes op het werk

Tortelduifjes op het werk

Gepubliceerd: 16 februari 2021, 14:51

Afgelopen zondag was het natuurlijk Valentijnsdag en gisteren hadden we het er zo over hoeveel werk-romances er zijn ontstaan gedurende de jaren heen. En dan hebben we het niet over mensen die elkaar op het HOBIJ hoofdkantoor leuk zijn gaan vinden, maar juist flexkrachten die, na soms heel wat omzwervingen, uiteindelijk in Nederland de liefde van hun leven hebben gevonden. En als je het dan hebt over goed werkgeverschap, is dit een leuke insteek. Want veel beter kan het niet worden, zou je haast denken.

Maar collega-tortelduifjes nemen af in aantallen. Veel werknemers lijken zich af te keren van persoonlijke relaties op het werk. De corona crisis is daar natuurlijk ook debet aan, maar blijven die cijfers ook na pandemie dalen? Hebben we te maken met een structureel blijvende veranderende houding van werknemers?

Natuurlijk zoeken millennials en Gen-Z-ers tegenwoordig hun partners op sociale media en dating apps. Toch lijkt de opkomst van alleen online daten niet verantwoordelijk voor de afname van romantiek op het werk. Jongere werknemers schijnen een meer conservatieve houding ten opzichte van verkering op de werkplek te hebben aangenomen. En corona doet daar nog een schepje bovenop waardoor we ons niet meer comfortabel voelen bij de gedachte een collega aan te raken (met uitzondering misschien van de zogenaamde “vuist-boks”).

Het verlies van werk-romantiek zou een belangrijke culturele verschuiving zijn. Gebleken is in de afgelopen decennia dat wanneer je iedere dag nauw met iemand samenwerkt, dat meer dan eens resulteert in het aantrekkelijk gaan vinden je collega; we beginnen te waarderen wat en wie we elke dag zien als het ware.

En het mag ook! We zien dat bedrijven toleranter zijn geworden ten opzichte van romantische relaties tussen werknemers, tenminste wanneer er geen manager en een ondergeschikte bij betrokken zijn.

Hoe dan ook, het is prachtig om de twinkel in de ogen van mening flexwerker te zien wanneer hij of zij vertelt de liefde te hebben gevonden tussen de te versturen pakketjes, of bij het in te pakken fruit. Wij hopen daarom dat wanneer corona tot een grijs verleden behoort en alles weer het oude is, daden bij verlangens worden gevoerd en collega’s weer vrijuit toegeven aan menselijke interactie.

We kijken er al naar uit!

En als je het dan hebt over goed werkgeverschap, is dit een leuke insteek. Want veel beter kan het niet worden zou je haast denken.