Een paar afgedankte bureaus van melkbedrijf Campina, het plan om het anders te gaan doen én een flinke dosis optimisme. Dat vormde op 8 mei 1995 de basis voor uitzendbureau HOBIJ. En dat er in het Brabantse Veghel (wat ook weer niet overdreven groot is) op dat moment al zo’n 23 uitzendbureaus zaten, weerhield oprichters Han van Horen (de HO uit HOBIJ) en Peter Bijvelds (de BIJ uit HOBIJ) er niet van om er flink tegenaan te gaan. In eerste instantie vooral in de eigen regio.
Han van Horen heeft op dat moment al enige jaren ervaring als personeelsfunctionaris en hoofd personeelszaken. Vandaar dat de focus in eerste instantie ook op uitzending en detachering komt te liggen. Uitzendkrachten die niet over eigen vervoer beschikken? Geen probleem. Han en Peter rijden ze desnoods zelf naar hun opdrachtgever en weer terug naar huis. Het is kenmerkend voor de werksfeer bij HOBIJ. Tot op de dag van vandaag: gemoedelijk, maar met opgestroopte mouwen.
De eerste verhuizing
Binnen twee jaar is het eerste kantoortje van HOBIJ te klein en verhuizen we naar een groter pand. Ook het aanbod aan diensten breidt uit: werving en selectie, outplacement, coaching en training, psychologisch onderzoek en HR-consultancy. Bij HOBIJ doen we het allemaal. Naast het hoofdkantoor in Veghel komen er ook vestigingen bij in Best, Dongen, Cuijk, Nijmegen, Woerden, Goirle, Schijndel, Uden en Wijchen.
In 2006 treedt Peter Bijvelds terug uit de directie en het managementteam, omdat hij zijn loopbaan verder wil voortzetten in de sportwereld. Hierdoor gaat Han van Horen verder als enig directeur. Een paar jaar later neemt Van Horen ook de aandelenportefeuille over van Peter. In 2007 draait HOBIJ een top-omzet en het resultaat bereikt een recordhoogte. Maar dan is daar de economische crisis. De grootste klant van HOBIJ gaat failliet. En dat levert een gevoelige tik op. Wat nu?
De stormparaplu
Het antwoord van HOBIJ na een korte periode van herbezinning? ‘De stormparaplu’. Dit innovatieve product van een aantal Delftse studenten wordt als metafoor gebruikt door de projectgroep die aan de slag gaat met de heroriëntatie in organisatie en strategie. We besluiten om terug te gaan naar de wortels, dat waar HOBIJ van begin af aan al goed in is: uitzending en detachering. Bijna alle andere activiteiten worden afgesloten. En het zwaartepunt van de werving wordt verlegd naar andere landen in de Europese Unie. Expats die staan te springen om aan de slag te gaan in de sectoren food, techniek en logistiek worden door HOBIJ in contact gebracht met Nederlandse bedrijven die ook staan te springen voor dit type werknemers.
Nieuwe focus
International recruitment was eigenlijk vanaf het begin (1998) onderdeel van de activiteiten van HOBIJ, maar dan op kleine schaal. Maar vanaf 2008 wordt Experts in European Workfoce de nieuwe focus. Dit vergt ook een nieuwe manier van werken voor HOBIJ. Het aantal kantoren in Nederland wordt teruggebracht tot een aantal regiokantoren binnen Nederland. Maar in Polen, Letland, Litouwen en Hongarije komen er juist vestigingen bij.
In 2009 verhuizen we naar een nieuw hoofdkantoor in Veghel; het voormalige gebouw van ABN-AMRO. Een pand waar Han als klein jongentje al bijna dagelijks kwam. Aangezien zijn vader jarenlang in dit pand heeft gewerkt. En het ligt ook pal naast de oude basisschool van Han. En dat omschrijft eigenlijk prachtig waar het bij HOBIJ om draait: groei. Never Stop Growing is het motto van waaruit HOBIJ denkt en handelt. Groeien. Niet per se om de grootste te worden, maar wel om jezelf te blijven ontwikkelen, verdiepen, verbeteren.
En het blijkt een motto dat werkt. Letterlijks. Dagelijks zijn er inmiddels 3000 flexkrachten uit alle delen van Europa aan de slag voor onze opdrachtgevers. HOBIJ groeit explosief. En groei, dat is wat ons betreft waar het om draait in het leven. Bij onze flexkrachten, bij onze opdrachtgevers en bij HOBIJ. Aan deze groei een bijdrage leveren, dat is ons doel!